Schrijven is schrappen

Een paar jaar geleden herschreef ik een oud verhaal, bedoeld om te posten op de site. Het was beter dan het origineel, dacht ik, maar ik was nog altijd niet tevreden. Een maand later crashte de site. De laatste versie van het verhaal stak nog in de database en daar bleef het bij.

Een paar dagen geleden viste ik een oud verhaal op uit een database, een herschrijving van iets gemaakt door een 21-jarige met een voorliefde voor absurditeiten. Best aandoenlijk, als je het vanop een kleine 16 jaar afstand bekijkt. De herschrijving daarentegen was eerder een mislukte poging om er de absurditeiten uit te halen. Ik herinnerde me een slagzin:

“Schrijven is schrappen”
Ok dan maar.

2013
J ontwaakte met een snak naar adem. Hij zat rechtop, zijn ogen wijd opengesperd met een hoofd dat op ontploffen stond.
“Mijn aspirines!”
Opluchting. Gelukkig had niemand de moeite gedaan om zijn zakken leeg te halen. Hij bracht zijn voeten naar de grond en zette moeizaam zijn eerste passen. Die verdomde koppijn ook altijd, dacht hij. Zijn hoofd gonsde. Ik was weer vergeten hoe erg het was. Goddank bestaan er aspirines.

2016
De eerste adem is het ergste. Eerst het gevoel van verstikking. Dan de angst. De angst waarmee je gegaan bent en die je op slag lamlegt wanneer je weer komt. Het went nooit.

Ik veer op, grijp naar mijn keel, snak naar lucht met een heftigheid die mijn adem verbaast. Ho. Rustig man. Ik functioneer. In, uit, alles werkt. Wat zit je daar zo paniekerig te doen?

Ik hijg de paniek uit mijn lijf. Het went nooit.

Misschien wordt het toch nog iets met die Paasvertelling. Misschien raakt ze wel klaar tegen Pasen, na 16 jaar. Of niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s